Den røde tråd – eller måske rettere: den grønne tråd – i Fundats’ ugentlige rundtur blandt nye fondsuddelinger er denne gang natur. Der er nemlig i den forløbne uge flydt millioner af fondskroner af sted mod mennesker og projekter med fokus på natur- og klimaprojekter.
Vi lægger for med Carlsbergfondets forskningspriser, som netop er blevet overrakt ved et arrangement på Ny Carlsberg Glyptotek. Modtagere i år var professor i litteraturhistorie på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai og professor i makroøkologi og centerleder på Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning.
Mens Anne-Marie Mai modtager fondsprisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning, får Jens-Christian Svenning prisen for sin internationalt anerkendte grundforskning i alt fra makroøkologiske processer til udvikling af metoder og ideer til genopretning af vild natur. En genopretning, der skal komme både jordens klima og økosystemer til gavn, pointerer Carlsbergfondet i en pressemeddelelse.
Jens-Christian Svenning anerkendes desuden som en utrættelig frontløber inden for sit felt, når løsninger til at imødegå de store globale samfundsudfordringer forårsaget af klimaforandringerne skal udtænkes.
Med hver pris følger en million kroner. Heraf er 750.000 kroner øremærket til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kroner gives som en personlig hædersgave.
Priserne, som første gang blev uddelt i 2011, blev overrakt af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, præsident for Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch og Carlsbergfondets bestyrelsesforperson Majken Schultz.
Fremtidens beslutningstagere på skolebænken
Med en bevilling på to millioner kroner fra Tuborgfondet og en halv million kroner fra KR Foundation lancerer Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse og Rådet for Grøn Omstilling nu projektet ’Grønt Akademi’ målrettet aktive i de danske ungdomspartier.
Ifølge en nyhed på Tuborgfondets hjemmeside er formålet med Grønt Akademi at klæde fremtidens beslutningstagere i ungdomspartierne på med viden om natur, klima og dyrevelfærd. Projektet vil indeholde weekendseminarer, events og uddannelsesaktiviteter. Ambitionen er at styrke den grønne idédebat hos ungdomspartierne og styrke deres relation til det grønne civilsamfund uagtet partipolitiske synspunkter og ideologiske udgangspunkter.
“Der er brug for at accelerere den grønne omstilling. Det gælder også på tværs af politiske ståsteder. Tuborgfondet støtter projektet, fordi det giver fremtidens beslutningstagere et stærkt fagligt ståsted til at tage de nødvendige og vigtige beslutninger, når det gælder klima og miljø,” siger Mikkel Sander, som er programansvarlig i Tuborgfondet.
Der er brug for at accelerere den grønne omstilling. Det gælder også på tværs af politiske ståsteder
Mikkel Sander – Programansvarlig, Tuborgfondet
Det budskab bakkes op af Rosa Klitgaard Andersen, som er Development Director hos KR Foundation.
“Klima er en dagsorden, som optager befolkningen på tværs af politiske skel, og vi står over for en massiv omstilling af alle sektorer, samfundsøkonomien og vores forbrug for at realisere klimalovens ambitioner. Det er afgørende, at fremtidens beslutningstagere er klædt bedst muligt på til at skabe og understøtte de bedste og mest bæredygtige løsninger,” siger Rosa Klitgaard Andersen.
I spidsen for det nye akademi står 34-årige Mads Brenøe Lange. Han kommer fra en stilling som souschef i Venstres pressetjeneste og har tidligere haft flere tillidsposter i Venstres Ungdom.
Fondspenge til kunst i naturen
Flere end 50.000 mennesker tager hvert år på ekspedition i Deep Forest Art Land syd for Herning. Og nu får de mange besøgende snart noget nyt at opleve.
I alt 11 fonde samt Herning Kommune støtter nemlig med samlet 57 millioner kroner et projekt kaldet ’I kunsten og naturen sammen’, som kommer til at løfte hele Deep Forest Art Land, ikke mindst med en arkitektonisk konstruktion ved navn ‘The Shelter’.
Projektet kommer til at løbe over de næste fire år, og ifølge Finn Poulsen, der er bestyrelsesformand i Deep Forest Art Land, er arbejdet allerede påbegyndt.
”Dette projekt er resultatet af mange års målrettet arbejde med, hvordan vi bedst muligt kombinerer interessen for kunst og kultur med ønsket om at komme ud i naturen, og vi ser frem til at bruge de mange erfaringer til at videreudvikle stedet,” siger Finn Poulsen i en pressemeddelelse.
‘The Shelter’ beskrives som en innovativ udendørs bygning designet til at fungere som et aktivt mødested, der vil kunne udforskes indeni, udenom og ovenpå.
Projektet ‘I kunsten og naturen sammen’ er støttet af Realdania, A.P. Møller Fonden, Nordea-fonden, Lokale og Anlægsfonden, Ny Carlsbergfondet, Augustinus Fonden, Ole Kirks Fond, Det Obelske Familiefond, Louis-Hansen Fonden, Ege Fonden, Johannes Jensen og Helle Mau Jensens Fond samt Herning Kommune.
Bedre behandling til spilafhængige
Vi forlader fondenes grønne fokus og fortsætter med nyheden om en donation på ni millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond til Center for Ludomani.
Pengene skal bruges til at tilbyde et endnu bedre udrednings- og behandlingstilbud til spilafhængige på centrets fire behandlingssteder i Danmark. Konkret er donationen givet til det treårige projekt ’Mere på Spil’, fremgår det af A.P. Møller Fondens hjemmeside.
Med Mere på Spil får spilafhængige et bedre udgangspunkt for at få den rette hjælp, når de er mest motiveret for forandringen, og målet er at hjælpe så tidligt som muligt med at finde frem til de dybere liggende årsager til spilafhængigheden. Dele af projektet er allerede afprøvet, og har vist sig at skabe stor værdi for de ramte, oplyses det.
Omdrejningspunktet for projektet bliver et tværfagligt samarbejde mellem autoriserede psykologer og psykiatere.
Forbedring af fysiske rammer på ordblindeefterskole
Den A.P. Møllerske Støttefond står også bag en bevilling på 20 millioner kroner til Rågelund Efterskole på Fyn.
Pengene skal bruges til at opføre to nye elevboliger i sammenhæng med to allerede eksisterende elevhuse, hvilket betyder, at alle elever fremover kan på en samlet campus på skolen i et miljø, der vil blive skolens hjerte.
Som det er nu, bor Rågelunds 96 elever fem forskellige steder på skolens område, hvoraf dele er utidssvarende, skriver A.P. Møller Fonden på LinkedIn.
For Den A.P. Møllerske Støttefond er det ambitionen at bidrage til bedre rammer på en efterskole, som løfter en specialiseret opgave med at undervise unge med skrive- og staveudfordringer - og dermed hjælpe dem videre i deres faglige og sociale udvikling.
Priser til to skuespillere
Vi fortsætter til Lauritzen Fonden, som ved et arrangement søndag dem 10. september på Folketeatret i København uddelte Danmarks ældste og største skuespilpris, Lauritzen-prisen. Prisen gik i år til Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann.
Johanne Louise Schmidt fik ifølge den tidligere modtager af Lauritzen-prisen Olaf Johannesen prisen for ”uden store armbevægelser at kile sig ind i publikums bevidsthed med sin naturlige, umiddelbare tilstedeværelse i rollen.”
Den anden modtager af Lauritzen-prisen 2023 Lars Brygmann blev ifølge en pressemeddelelse ligeledes hyldet af den fyldte sal. Tidligere modtager af Lauritzen-prisen Paprika Steen begrundede priskomitéens valg af Lars Brygmann med, at ”hver gang, han spiller en rolle, får han et nyt gennembrud”.
”Han er forbavsende farlig i sin sitrende tilstedeværelse, der aldrig overskygger, men tværtimod underbygger kollegaer. Lars formår at spille alle omkring sig bedre," sagde Paprika Steen.
Udover de to Lauritzen-priser uddelte fonden en backstage-pris til lydmand Peter Albrechtsen, børne- og unge-prisen til Teater Patrasket samt fire såkaldte ’Believe in you’-priser til Alexander Mayah Larsen, Hanin Georgis, Jonathan Bergholdt og Petruska Miehe-Renard.
I alt var de otte priser på 850.000 kroner. Flest penge gik til Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann, som modtog 250.000 kroner hver plus 50.000 kroner til at støtte en selvvalgt mærkesag.
Fond sørger for kunst på efterskole
I juli 2022 blev DGI’s Landsstævne afholdt i Svendborg, og i den forbindelse var et maleri af Benjamin Abana, Klodeværk, et helt centralt element i et opvisningsshow fra en række efterskoler.
Siden Landsstævnet har Klodeværk været placeret på Vejstrup Efterskole nær Svendborg, og med en donation fra Fonden for Fynske Bank er det nu sikret, at værket får lov til at blive hængende på Vejstrup Efterskole. Det oplyser efterskolen i en pressemeddelelse.
Udover det æstetiske indspark, som Klodeværk har givet hverdagen på Vejstrup Efterskole det seneste år, har maleriet også to vigtige budskaber: Rummelighed og bæredygtighed. Begge ting er essentielle i arbejdet med unges udvikling, pointerer Vejstrup Efterskole.
“Nu har maleriet pyntet i vores spisesal det sidste år, og vi er utrolig glade for, at det fortsat kan få lov til at inspirere både elever og ansatte med sit smukke ydre og meningsfulde indre. Desuden er Klodeværk for os en legemliggørelse af mindet om det vildeste opvisningsshow, hvor næsten 6.000 efterskoleelver deltog – og tæt på alle Vejstrup-ansatte også var med. Det er et minde, der stadig står friskt og stærkt i hukommelsen hos de fleste af os, som har sin daglige gang på Vejstrup Efterskole,” siger Michael Bjørn, der er forstander på efterskolen.